گران پرینت نگیرید، پرینت سیاه و سفید یکرو، فقط 550 تومان برای هر صفحه
شابک کتاب، که به انگلیسی (ISBN (International Standard Book Number) نامیده میشود، یک شماره استاندارد بین المللی است که به هر کتاب چاپی در جهان اختصاص داده میشود. این شماره معمولاً 10 یا 13 رقمی است و هر شماره منحصر به فرد برای یک کتاب خاص است.
شابک به عنوان شناسنامه هر کتاب عمل میکند و شامل اطلاعاتی درباره کتاب، ناشر و کشور چاپ کتاب است. این شماره به سیستم های فروش و کتابخانه ها کمک میکند تا کتابها را به راحتی شناسایی و دسته بندی کنند.
در حقیقت شابک مخصوص انتشاراتی است که تک چاپی هستند و جزو دسته مجلات و روزنامه ها محسوب نمی شوند. شابک حکم کدملی انسان را برای کتاب دارد و هر کتابی که چه برای فروش و چه به صورت رایگان در دسترس عموم قرار می گیرد، می تواند از طریق شابک شناسایی و مورد استفاده قرار بگیرد. از جمله کاربرد های شابک می توان به جستجوی سریع کتاب ها اشاره نمود. همچنین برای برخی از محصولات فرهنگی و مرتبط با ارگان های خاص وجود شابک بسیار حائز اهمیت است و دریافت شابک برای پیش از چاپ کتاب یک مرحله اجتناب ناپذیر است و بدون شابک امکان چاپ، توزیع و فروش قانونی کتاب وجود ندارد.
قسمتهای شابک نشان دهنده موارد زیر میباشد:
نشان دهنده کشور یا منطقه ای است که کتاب در آن چاپ شده است.
نشان دهنده ناشر کتاب است.
شماره ای که به هر کتاب توسط ناشر اختصاص داده میشود.
رقمی است که برای تأیید صحت شابک استفاده میشود.
برای دریافت شابک، ناشران باید از طریق مراجع مربوطه اقدام کنند و این شماره را برای هر کتاب جدید دریافت نمایند. شابک به حفظ حقوق مادی و معنوی نویسنده کمک میکند و از کپی برداری غیرقانونی جلوگیری می نماید.
شابک در زمینههای مختلف زیر کاربرد دارد:
برای اخذ فیپا و ثبت کتاب به عنوان یک اثر رسمی، شابک ضروری است.
شابک به عنوان سندی برای اثبات مالکیت نویسنده بر روی اثر عمل میکند.
برای ثبت کتاب در کتابخانه های بین المللی و سفارش دادن آنها.
استفاده از شابک برای کنترل موجودی و انبارداری در صنعت نشر.
شماره شابک به محصولات زیر اختصاص می یابد:
1. نرم افزارهای آموزشی
2. کتابها و جزوات چاپی
3. آثار بریل
4. نقشه ها
5. فیلم ها، ویدئوها و ورقه های شفاف
6. کتابهای صوتی روی کاست یا لوح فشرده
7. نسخه های دیجیتالی کتاب های چاپی
برای دریافت شابک کتاب در ایران، مراحل زیر را باید دنبال کنید:
ابتدا باید به عنوان ناشر یا ناشر-مولف در سامانه شابک ثبت نام کنید.
پس از ثبت نام، اطلاعات هویتی و فایل اثر خود را جهت ارائه به سامانه ثبت شابک تکمیل کنید.
با استفاده از کد کاربری و کلمه عبور، وارد سامانه شده و نسبت به درخواست شابک اقدام کنید.
پس از ارسال درخواست، باید منتظر تایید از سوی مدیر سامانه باشید.
پس از تایید، شابک منحصر به فرد کتاب به شما اختصاص داده میشود.
توجه داشته باشید که شابک فقط از طریق ناشرین دارای مجوز قابل دریافت است و نویسندگان باید از طریق یک ناشر دارای مجوز برای دریافت شابک اقدام کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر و راهنمایی های مربوط به دریافت شابک، بهتر است به وبسایت رسمی شابک مراجعه کنید.
برای استعلام شابک کتاب در ایران، میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
با ورود به وبسایت رسمی شابک. میتوانید با استفاده از قسمت جستجو، شماره شابک کتاب مورد نظر خود را وارد کنید و اطلاعات مربوط به آن را استعلام کنید.
همچنین میتوانید با مراجعه به وبسایت کتابخانه ملی ایران (NLAI.ir) و وارد کردن نام خود یا عنوان کتاب در قسمت جستجو، اطلاعات مربوط به شابک کتاب را بیابید.
برخی از سایت های دیگر نیز وجود دارند که امکان استعلام شابک را فراهم میآورند و میتوانید با جستجوی شماره شابک، از صحت و اعتبار آن مطمئن شوید.
این روشها به شما کمک میکنند تا از صحت و اعتبار شابک کتاب مطمئن شوید و از وجود کتاب خود در سیستم های رسمی اطمینان حاصل کنید. همچنین، در صورتی که شابک تقلبی باشد، میتوانید از طریق این استعلام ها متوجه شوید و اقدامات لازم را انجام دهید.
فرآیند دریافت شابک برای یک کتاب ممکن است زمانبر باشد و به عوامل مختلفی بستگی داشته باشد. ابتدا نویسنده یا انتشارات باید درخواست دریافت شابک را به سازمان مربوطه ارسال کنند. سپس سازمان مربوطه باید اطلاعات مربوط به کتاب را بررسی کرده و شابک مناسب را به آن اختصاص دهد.
معمولاً فرآیند دریافت شابک برای یک کتاب تا چند هفته زمان میبرد، اما این مدت زمان ممکن است متغیر باشد و به شرایط مختلفی مانند بارکد، تعداد درخواستها و نوع کتاب بستگی داشته باشد. برای اطمینان از دریافت سریعتر شابک برای کتاب خود، میتوانید با دقت به تمام مراحل و الزامات مورد نیاز پیش بروید و از ارسال اطلاعات دقیق و کامل به سازمان مربوطه اطمینان حاصل کنید.
فیپا، که مخفف "فهرست نویسی پیش از انتشار" است، یک سیستم فهرست نویسی توصیفی و تحلیلی کتاب قبل از انتشار آن است.این اطلاعات معمولاً در صفحه حقوقی یا صفحه شناسنامه کتاب درج میشود و شامل مشخصات کتاب مانند نویسنده، مترجم، سال تولد (و مرگ)، قطع کتاب، سال و نوبت انتشار، دسته بندی موضوعی و سایر اطلاعات مرتبط است.
تفاوت اصلی بین فیپا و شابک در کاربرد و دامنه استفاده آنها است:
• فیپا بیشتر برای فهرست نویسی و طبقه بندی کتابها در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی داخلی ایران استفاده میشود و شامل اطلاعات توصیفی کتاب است.
• شابک یک کد بین المللی است که برای شناسایی کتاب ها در سطح جهانی و در سیستم های فروش و توزیع کتاب به کار میرود و به عنوان یک شناسنامه بین المللی برای کتاب عمل میکند.
هر دوی این سیستم ها برای سازماندهی و شناسایی کتابها مهم هستند و به نوعی به حفظ حقوق مادی و معنوی نویسندگان کمک میکنند. در ایران، کتابها باید هم شابک و هم فیپا داشته باشند تا بتوانند مجوز چاپ دریافت کنند.
هر کسی که به نحوی با کتاب سر و کار دارد، باید شابک آن را دریافت کند.
هر کتاب یکتا بوده و برای شناسایی آن، شابک متفاوتی اختصاص داده میشود.
بله، بسیاری از وبسایتها و فروشگاههای آنلاین امکان دریافت شابک کتاب را فراهم میکنند.
ناشران، کتابداران، فروشندگان کتاب و خریداران از شابک کتاب استفاده میکنند.
ناشران و انتشارات مسئول صدور شابک کتاب هستند.